L'Arxiu municipal commemora la Setmana dels arxius

Última revisió 11-06-2021 10:17
11/06/2021

Amb motiu de la celebració de la Setmana dels Arxius, l'Arxiu municipal de Vilassar de Dalt ha participat al projecte col·laboratiu d’elaboració d’un mapa dels arxius catalans que contenen fons documentals amb les dones com a protagonistes.

L’arxiu municipal de Vilassar de Dalt apareix al mapa dels arxius catalans que contenen fons documentals amb les dones com a protagonistes ja que acull el Fons Francisca Viladrosa, mestra destacada de l’escola pública de Vilassar de finals del segle XIX i principis del XX, on va desenvolupar una tasca modernitzadora i lloada repetidament per l'aleshores Ministeri d’Instrucció Pública.

Els arxius catalans celebren la Setmana Internacional dels Arxius, promoguda pel Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA). Un esdeveniment que se celebra arreu del món i que té com a destacat el dia 9 de juny, el Dia Internacional dels Arxius. L’any passat, els arxius es van unir per donar protagonisme als usuaris, en un moment excepcional, quan iniciàvem la pandèmia de la COVID-19. Enguany, els arxius continuen units, programant diferents accions on es dona protagonisme a les tasques pròpies dels arxius amb una proposta de difusió diferent que vol mostrar la part més desconeguda dels arxius. Què passa dins d’ells? Com arriben els documents? Què es fa amb ells? Com arriben als ciutadans? Com accedim a ells?

Sota el lema Persones – Arxius – Vides, volem mostrar quines són les tasques que es realitzen dins els arxius catalans. Unes tasques imprescindibles per poder garantir l’accés als béns documentals a tota la ciutadania. No volem parlar de conceptes abstractes, tecnològics o excessivament tècnics. Aquesta vegada volem fer-ho des d’un punt de vista subjectiu, que apropi el màxim possible als ciutadans, què passa a l’interior d’un arxiu amb tots els documents que hi arriben a ell.

Totes les tasques internes que es realitzen dins els arxius esclaten i es formen un univers de dades que de forma ordenada connecten entre elles creant una xarxa de documents contextualitzats constantment pels professionals dels arxius. Els arxius, al centre de les connexions, són els connector entre les persones i les vides, són un organisme viu, ple d’espais rics i diversos en constant creixement. Hi ha molts arxius i molt diversos i això permet noves connexions i relacions, nous esclats d’informació, que ens porten a un univers per descobrir.

Font: patrimoni.gencat.cat

 

mapa dels arxius catalans que contenen Fons documentals on les dones són protagonistes
mapa dels arxius catalans que contenen Fons documentals on les dones són protagonistes