Els contenidors d'Humana recuperen més de 27 tones de tèxtil a Vilassar el 2021

Última revisió 26-01-2022 09:07
26/01/2022

La recollida selectiva del residu tèxtil ha augmentat un 13% el 2021 i confirma la recuperació del servei. Humana ha recuperat l’equivalent a 109.000 articles de roba, que podran allargar la seva vida útil via reutilització i reciclatge.
 

La recollida selectiva del residu tèxtil per part d’Humana Fundación Pueblo para Puebloha augmentat un 13% a Vilassar de Dalt el 2021. Així es desprèn del balanç realitzat per l'entitat sense ànim de lucre, que l'any passat hi va recuperar més de 27 tones de tèxtil usat per a donar-los una segona vida amb un benefici ambiental i social. La reutilització del tèxtil és clau per a l'economia circular i la creació d'ocupació verda, per això aquesta organització aposta des de fa 35 anys per donar una segona vida als articles de roba que no s'utilitzen. 

L'entitat va recuperar 27.121kg l'any passat mentre que el 2020 van ser 23.829, la qual cosa es tradueix en un increment del 13,8%. El residu tèxtil (roba, calçat, complements i tèxtil de llar) que es diposita en els contenidors situats en la via pública, equival a 109.000 articles de roba que són classificats a la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental). La major part tindrà una segona vida: el 50% es pot reutilitzar i més del 35%, reciclar.

“Estem molt agraïts per les donacions de la ciutadania i molt contents de l'increment en la recollida selectiva, que respon a una inèrcia natural en el nostre àmbit. Tanmateix, encara queda molt camí per recórrer”, afirma Àgata Soler-roig, responsable de l'àrea de Recollida d'Humana a Catalunya.

El 40% de la roba que tenim als armaris no s’utilitza en tot un any. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) calcula que es generen anualment 166.000 tones de residu tèxtil a Catalunya; cada ciutadàen llença aproximadament 20 kg de mitjana, però malauradament els gestors autoritzats només en recuperen una petita part. A Vilassar de Dalt, Humana va recollir l’any passat una mitjana de 2,99kg per habitant.

“La recollida selectiva de roba té un gran potencial per a garantir-ne una segona vida: el 50% se’n pot reutilitzar i més del 35%, reciclar. Per això és important que es dipositi en un contenidor de roba; resulta obvi, però gairebé el 90% del residu tèxtil no acaba en el punt de recollida adequat”, insisteix Àgata Soler-roig, “sinó a la fracció resta i posteriorment en un abocador o una incineradora”.

La reutilització del tèxtil contribueix a la reducció d’emissions de CO2: per cada kg de roba recuperada (i que no acaba en un abocador per a ser incinerat) s’evita l’emissió de 6,1 kg de CO2, segons un estudi de la Federació Humana People to People. Lesmés de 27tones recollides l’any passat a Vilassar de Dalt han evitat 165tones de CO2a l’atmosfera.

A aquest benefici ambiental cal afegir-ne el social: és la creació d’ocupació verda, Humana genera un lloc de treball per cada 30 tones de tèxtil recollit. A més, els recursos que se n’obtenen es destinen a iniciatives socials: després de més de tres dècades d'activitat, tres milions de persones s'han vist involucrades als programes de desenvolupament que Humana du a terme als països del Sud de la mà de contraparts o socis locals; són projectes centrats en la formació de professors de primària, l’impuls de l'agricultura sostenible o la lluita contra el VIH/SIDA, entre altres accions.

Sobre Humana Fundación Pueblo para Pueblo
Humana Fundación Pueblo para Pueblo promou des del 1987 la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i du a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia així com d’ajuda local i agricultura urbana al territori més proper. La seu central és a l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i disposa de delegacions a Madrid, Andalusia, Astúries, Comunitat Valenciana i Galícia. L’entitat genera un lloc de treball indefinit a temps complet per cada 30.000 kg de tèxtil recollit. Forma part de l’Asociación Española de Fundaciones, la Federación Española de la Recuperación y el Reciclaje, l’Associació de Moda Sostenible de Barcelona i la Federació Humana People to People.
 

Humana 2021
Humana 2021